Skip to main content

Veg Manchurian Gravy Recipe in Hindi


Veg Manchurian Gravy
Veg Manchurian

मंचूरियन एक इंडोचाइनीज व्यंजन है जिसका स्वाद खट्टा मीठा होता है और साथ में ऐसे टिप्स एंड ट्रिक्स बताऊंगी जिससे आपका व्यंजन फ्लेवर से भरपूर हो जायेगा।
 
Step By Step

मंचूरियन बॉल्स की तैयारी :

  1. सबसे पहले बीन्स, गाजर और शिमला मिर्च को बारीक़ काट लेंगे।
  2. इसके बाद कटी हुइ  सब्जिओ को १ से २ मिनट के लिए स्टीम कर लेंगे। इससे सब्जियां  थोड़ी मुलायम हो जाएंगी।
  3. स्टीम करने के बाद जो सब्जिओं स्टॉक बच जाएगा उसे हम रख लेंगे ताकि मंचूरियन का सॉस बनाने के समय इस्तेमाल कर सके।
  4. सब्जियों को अच्छे से ठंडा होने देंगे तब इसे मंचूरियन के बॉल की तयारी करेंगे।
    इसके लिए मैंने मैदा , २ चमच्च मकई का आटा इन सब को एक बड़े कटोरे में रख कर मिलाएंगे।
  5. मिलाते समय इसमें निचे दिए गए सामग्री को भी मिलाएंगे। 
  6. स्वाद के अनुसार नमक, काली मिर्च पाउडर , चम्मच  सोया सॉस , कद्दूकस किया हुआ अदरख।
  7. इन सब को बहुत ही आराम से मिलाएंगे। मिलाने के बाद इस मिश्रण से मंचूरियन के छोटे गोले तैयार कर लेंगे।

सॉस की तैयारी :

  1. इसे बनाने के लिए मैंने थोड़े से पत्ता गोभी को बारीक़ काट लिया है। इसके अलावा चार से पांच हरी मिर्च  को लम्बाई में काट लेंगे और कद्दूकस किया हुआ अदरक ले लेंगे।
  2. अब कड़ाही  को अच्छे से गर्म कर लेंगे और उसमें एक से दो चम्मच सरसों तेल डालेंगे, चाइनीस रेसिपी को इंडियन लुक देने के लिए यहां पर सरसों के तेल इस्तेमाल किया है।
  3. तेल को पहले अच्छे से गर्म होने देंगे और इसके बाद ग्रेट किया था अदरक डालेंगे।  इसको एक सेकेंड के लिए भूनने के बाद हरी मिर्च डालेंगे। एक से 2 मिनट तक फ्राई करने  के बाद हरी मिर्च का रंग बदल जाएगा।
  4. उसके बाद पत्ता गोभी और शिमला मिर्च भीइसमें मिला देंगे।
    यहां पर आँच को मध्यम पर रखना है और 2 से 3 मिनट के लिए सब्जिओ को भूनना है।
  5. अब सॉस के लिए मकई के आटे का घोल बनाना है। इसको बनाने के लिए यहां पर दो चम्मच मकई का आटा और १ कटोरी वेजिटेबल स्टॉक यूज करेंगे।
  6. घोल तैयारकरने के बाद इसको कड़ाही  में डाल देंगे और अच्छे से मिक्स करेंगे। अगर आपको ग्रेवी ज्यादा तैयार करनी है तो आप तीन से चार चम्मच कॉर्नफ्लोर और दो से तीन कटोरी बिस्टेबल स्टॉक यूज करेंगे।
  7. यहां पर आज को मीडियम फिल्म पर ही रखेंगे और करीब 1 मिनट तक चलाते रहने के बाद इसमें

    तीन से चार चम्मच टोमेटो सॉस ,
     एक से डेढ़ चम्मच सोया सॉस,
    दो चम्मच विनेगर ,
    आधा चम्मच काली मिर्च पाउडर,
    और स्वादानुसार नमकडालेंगे।
  8. क्योंकि नमक हमने मंचूरियन बॉल्स में भी डाला है इसलिए दुबारा नमक अंदाज से डालेंगे।
    अब इन सब को अच्छे से मिलाएंगे औरआँच को मध्यम पर ही रखेंगे।धीरे-धीरे इसका रंग बढ़िया होने लगेगा। इसका थिकनेस आप अपने अनुसार बढ़ा या घटा सकते हैं।
  9. इसके बाद में मैं आधा चम्मच चीनी डालूंगी , यहां पर चीनी को मैं अजीनोमोटो के स्थान पर इस्तेमाल कर रही हूं क्योंकि मेरेअनुसार से अजनोमोटो अच्छा नहीं होता है।
  10. इसके बाद मंचूरियन बॉल्स को कड़ाही में डाल देंगे। करीब 1 मिनट तक मिलाने के बाद यह देखिए मंचूरियन ग्रेवी रेस्टोरेंट्स स्टाइल तैयार है, अब इसे भगवान श्री कृष्ण को भोग लगाएंगे।
       

 

Recipe Card
 
AROMA KITCHEN

काला चना की रेसिपी (Black Chickpea Curry)

Prep Time
Cook Time
Total Time
4
5
6
Course
Cusine
Serving
4
5
6

Ingredients

Our Social links :

YouTube : https://www.youtube.com/c/aromakitchen20

Other YouTube Videos : 

Facebook : https://www.facebook.com/aromakitchen2020

Email : aroma.kitchen.email@gmail.com


Happy Cooking
Aroma Kitchen

Comments

  1. Thanks for sharing valuable information, this is the best one which I have ever read, Here I’m sharing best “Homemade food online delivery” details, just go through it.
    HOMEMADE FOOD ONLINE DELIVERY
    HOMEMADE FOOD DELIVERY

    ReplyDelete

Post a Comment

If you have any doubt or any suggestion, please let me know. Write to aroma.kitchen.email@gmail.com

Popular posts from this blog

Delicious Paneer Pasanda - A Must-Try Recipe

Indulge in Creamy, Paneer Pasanda Recipe: A Delicious Twist on Traditional Paneer Paneer pasanda is a delectable dish that hails from the North Indian cuisine. It's a creamy, rich and mildly sweet dish that is perfect for a special occasion or as a treat for your taste buds. Paneer pasanda is essentially a variation of paneer tikka, but with a few extra ingredients that make it even more special. Ingredients: Paneer - 500 grams Cashews - 1/4 cup Tomato - 2 medium, chopped Ginger - 1-inch piece, grated Green chilli - 2, chopped Yogurt - 1/2 cup Cream - 1/4 cup Garam masala - 1 tsp Red chilli powder - 1/2 tsp Turmeric - 1/2 tsp Coriander powder - 1 tsp Cumin powder - 1 tsp Salt - to taste Oil - 2 tbsp Butter - 2 tbsp Coriander leaves - for garnishing Instructions: Soak the cashews in warm water for 15 minutes. Drain the water and blend the cashews into a smooth paste. Cut the paneer into thin slices and keep aside. Heat oil in a pan and add the ginger, green chillies and saute for a ...

Indulge in Warmth and Flavor with our Nutrient-packed Gond ke Laddu - A Sweet Tradition from Indian

Indulge in the wholesome goodness of Gond ke Laddu, a traditional Indian sweet known for its nutritious and delicious qualities. These laddus are not just a treat for your taste buds but also a source of energy and warmth during winters. Jump to Ingredients Picture a cozy kitchen where the aroma of ghee and roasted ingredients fills the air. As the creator of these delightful Gond ke Laddus, I find joy in blending the richness of gond (edible gum) with the sweetness of jaggery, creating a treat that brings comfort and joy to every bite. Origin and Popularity The origin of Gond ke Laddu can be traced back to traditional Indian households, especially in the northern regions. These laddus are popular during winters due to the believed warming properties of gond (edible gum). The recipe has been passed down through generations, with each family adding its own touch to this delightful sweet. Gond ke Laddu has gained popularity not only for its delicious taste but also for ...